ob_start(); Vi lever i den bästa av alla tider - Razormind Razormind

Razormind

För Nyhetsbrev registrera dig här

trender

Vi lever i den bästa av alla tider

Publicerat den 17 mars, 2016

Det går bra nu. Vi har aldrig haft det så bra som nu. Det går inte att tolka på något annat sätt och det blir så extremt tydligt när de senaste 2 månaderna på Arlanda flygplats fortsätter att öka kraftigt. Utrikes flygresor i januari ökade med 5 procent jämfört med ett år sedan och februari med hela 9 procent men då hade vi en extradag i år.

Senast vi stod på topp i en konjunkturcykel får väl anses vara i januari 2008. Det hade förvisso börjat komma signaler från USA att de stora finansiella instituten kan ha problem men hemma i Sverige diskuterade Riksbanken om att höja reporäntan ytterligare för att kyla ned ekonomin. Den var då på, för oss idag osannolikt höga, 4,25 procent. Om jag inte missminner mig så gjorde vi ytterligare en höjning och olyckligtvis nästan samtidigt som Lehman Brothers kraschade och utlöste många års finansiell instabilitet i hela världen.

Sedan januari 2008 har utrikes resor på Stockholm-Arlanda Airport ökat med 33 procent eller 310 000 resor. Exakt 10 000 nya utrikes resor varje dag! Det beror knappast på att Stockholm har blivit så otroligt populärt i januari. Om nu någon kommer ihåg vädret i Stockholm i januari 2016 så beror det mest på att det var en av de gråaste och solfattigaste.
Vi reser mer än någonsin och med en urstark privat ekonomi. Inte helt utan varningssignaler dock. Norge har ett rejält hack i ekonomin med dagens låga oljepriser och Finland är fortfarande kvar i recession påverkad av ett svagt Ryssland. Tycks inte påverka oss ännu men kan mycket väl göra det snart.

Parallellerna med 2008 finns men också stora skillnader. Vi har gått igenom mycket och omvärlden är i stora delar förändrad. Om någon i januari 2008 gjort en prognos på utrikes resor för januari 2016 med förutsättningarna att vi ska gå igenom en global finanskris, nästan satt några Europeiska länder i konkurs, stängt gränsen till Ryssland, Syrien/flyktingkrisen, Ebolautbrottet i Västafrika och inte ha någon draghjälp av norsk ekonomi hade knappast satt plus 33 procent ens i det bästa scenariot.

Det går bra nu och vi prioriterar att resa. Hur länge till som vi kan öka resandet är osäkert. För varje månad så kommer vi allt närmare en brytpunkt där vi väljer eller tvingas till att hålla igen. Förhoppningsvis är inte fallhöjden så hög och ekonomin tillräckligt stark.
Om demografi vore en fabrik så skulle jag utan tvekan säga att orderingången har varit stark under ett par år. Vi är beroende av en positiv demografisk tillväxt (invandring i arbetsför ålder) för att ha en ekonomisk tillväxt över tid. Utan invandring minskar vår population i stort och i arbetsför ålder i synnerhet. Vi flyttar nämligen själva i stor utsträckning ut i världen. Dom här megatrenderna styr mer av vår reseutveckling än något annat (ekonomi, demografi, digitalisering, globalisering och urbanisering).

Nyss hemkommen från Vilhelmina och hör tongångarna även där. Det går bra nu. Flyktingmottagandet sysselsätter mer människor än gamla nedlagda sågverk och på toppen av det en statlig ersättning för att göra jobbet som vi alla är beroende av. Att växa demografiskt. Ett tydligt avbrott i invandring är kanske en av de utlösande faktorerna som gör att vi närmar oss ett trendbrott.

Under tiden reser vi mer än någonsin

Björn Arvidsson, Razormind
#theworldisonthemove
#thestoryiseverything
#webringfactstolife

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Följ våra ar, och nyheter. Registrera dig här: